Cum se monteaza fototapetul

     Cum se monteaza fototapetul pe perete ?

     Fototapetul a fost întotdeauna o alegere clasică, fără vreo legătură cu tendințele actuale. Dacă te-ai decis să decorezi pereții este simplu să alegi un fototapet din magazinele de bricolaj sau de la firmele care imprimă fototapetul personalizat.

Pregătirea suprafeței și a materialelor

  • Pereții trebuie să fie bine curățați, netezi, uscați, fără praf și urme de grăsime; de asemenea, capabile de la prize și întrerupătoarele trebuie demontate.
  • Vom pregăti o masă, unde vom aseza fototapetul sau pe podea.
  • Adezivul ales trebuie să fie compatibil cu tipul de fototapet pe care urmează să îl aplicăm pe perete. Printre instrumentele necesare aplicării fototapetului se numără cutter-ul, rigla, boloboc sau fir cu plumb, pensula, trafaletul (pentru aplicarea adezivului pe perete) masă și o scară.
  • Sunt diferite variante de fototapet, așa că respectarea instrucțiunilor producătorului, înscrise pe rol sau în colet, este extrem de importantă, pentru a evita greșelile de aplicare pe perete.

 

         Aplicarea fototapetului pe perete, urmând urmatorii pași:

  1. Primul lucru pe care îl avem de făcut este măsurarea înălțimii pereților, de la tavan până în podea și latimea.
  2. Apoi vom trece la potrivirea fășiilor de fototapet conform modelului, vom face trasarea unei linii pe perete. adăugând aproximativ 5-10 centimetri în plus față de măsurătorile obținute anterior. Daca fototapetul este mai mic decît peretele il vom pozitiona conform dorintei.
  3. La montajul fototapetului vom urmări să păstrăm continuitatea modelului, în momentul în care tăiem sau lipim fâșiile.
  4. Dacă instrucțiunile producătorului nu indică altceva, adezivul se aplică în mod uniform direct pe perete, cu ajutorul unei bidinele, pensule sau trafalet. Întindeți foliile pe masă pentru o măsurare corectă.
  5. Fixarea fâșiilor de fototapet se realizează de sus în jos, în ordinea în care fâșiile au fost potrivite anterior, urmărind în același timp să eliminăm bulele de aer care se poate forma la interior, prin netezirea tapetului cu o rolă de cauciuc moale sau racletă, prin mișcări în jos.
  6. Surplusul de fototapet rămas în zona tavanului și a podelei se va tăia cu ajutorul cutter-ului și al riglei.
  7. Este important ca la îmbinare fâșiilor să nu suprapunem marginile acestora, așadar să nu lipim tapet peste tapet, ci doar să le apropie suficient de mult, în așa fel încât să nu rămână spații libere albe.
  8. Un alt pas de care trebuie să ținem cont este îndepărtarea excesului de adeziv, care poate fi realizat cu ajutorului unui burete sau a unei cârpe printr-o apăsare ușoară.